Publisert Legg igjen en kommentar

100% angora garn

Her forklarer jeg hvorfor vi ikke anbefaler å bruke et 100% angora garn ved strikking av plagg, men anbefaler en blandingsvariant av angoraull og merinoull.

Hvis du ikke har tid til å lese alt så er dette kortversjonen:
100% angora garn har alle fordelene av angora, men også to ulemper som kommer av at fibrene er veldig rette. Ved å blande inn merinoull i passende mengde så forsvinner de to ulempene, og man sitter igjen med et garn som både er veldig lett, isolerer bra, er svært mykt og godt å ha mot huden. Derfor blander vi vår 100% norske angoraull med en annen ullprodusents 100% norske merinoull.

Vil du kjøpe garn på nett så sjekk her.

Lurer du på hvordan du kan vaske angora garn?

Her er den lengre og litt mer tekniske forklaringen på hvorfor vi anbefaler en blandingsvariant med angoraull:

Verdens mykeste ullfiber

Det er ingen hemmelighet at verdens mykeste ullfiber kommer fra angorakaninen. Disse dyrene er stille og rolige av natur, og har blitt brukt i fiberproduksjon i hundrevis av år, og antas å ha sin opprinnelse i Tyrkia.

Angora fiber har en lav tetthet på fra 1,15 til 1,18 gram/cm3 sammenlignet med 1,33 gram/cm3 for ull og 1,50 gram/cm3 for bomull. Dette gir angoraplaggene en følelse av å være veldig lette, og i tillegg er de ekstremt varme og silkemyk å berøre. Ull laget av angorakanin har en tendens til å være veldig varm og brukes ofte til å strikke gensere eller til å strikke hodeplagg og skjerf.

Angora er generelt sett på som en luksusfiber, og de fleste produkter laget av den er kostbare, noe som gjenspeiler den arbeidskrevende høstingsprosessen og det lille antallet produsenter. Angorafiber har utmerket glans, varmeegenskaper og fleksibilitet, noe som gjør den til en ideell fiber for strikkeplagg.

Angoraullens svakheter

Siden den har liten diameter og elastisitet i forhold til andre dyrefibre, er spinnbarheten veldig dårlig, og det er vanskeligere å produsere et fint spunnet garn. Siden fiberen er glatt å snurre, krever det mye vri for å holde fibrene fast i garnet. Det oppstår vanskeligheter under bearbeiding av fibre på grunn av intensiv generering av elektrostatiske ladninger og på grunn av den glatte overflaten til fibrene. Fordi fibrene er veldig rette så kan de også “gli ut” av et plagg ved bruk, og dermed loe.

Løsningen på problemet

Hvorfor det er best å blande angoraull med merino

På grunn av svakhetene blandes angoraull vanligvis med en annen ullfiber for å forbedre ytelsen både i prosessering og bærbarhet av stoff. Mishra og Goel (2004) studerte produksjonen av angorafiber og merinoullblandinger. Rent angoragarn hadde flere uregelmessigheter (vanskeligere å spinne) sammenlignet med et rent merinoullgarn. Et rent angoragarn er det mykeste man vil få tak i, men det loer også mye. Det får også mindre elastisitet enn om det blandes med merino.

Angora er som kjent en kaninrase, og har en veldig luksuriøs ull. Merinosauen er den sauerasen med den fineste ulla. Ulla er også krøllete, noe som påvirker garnet mye. Det påfører garnet elastisitet, i motsetning til hva garn av angora, mohair og kasjmir vil gjøre, for å nevne noen. For at det ferdige plagget ikke skal bli så dødt og flatt, er det svært gunstig å tilføre merino for å gi plagget den elastisiteten det behøver for å holde formen bedre.

En særdeles god blanding av ull

Kombinasjonen av angoraull og merinoull er noe av det beste man finner.

Den tyske tekstilindustrien var den største brukeren av angoraull i den siste delen av det tjuende århundre, med populære sluttbruk innen medisin og andre typer undertøy. I medisinsk undertøy anses det for å redusere muskelsmerter og andre smerter som tilskrives dens elektrostatiske, termiske fuktighetsabsorpsjonsegenskaper, fiberens medulerte og fine strukturer, noe som resulterer i at den har utmerkede varmeisolasjonsegenskaper.

Angorafiberen kan enkelt brukes i klær i høy høyde, spesielt brukes de av forsvarspersonell som er arbeider i lave temperaturer. Soldater på vakt i store høyder krever lette, varme, pustende og vanntette klær for å få utmerket beskyttelse mot kulde, vind og regn. Angorafiber er kjent for sin høye varmeisolasjon og sin ekstreme letthet i vekt og passer utmerket.

Angora er en spesialfiber kjent for sine gode varmeisolasjonsegenskaper, og fibre blandes med ull i produksjon av bruks- og moteklær. Denne fiberen er veldig fint, mykt hår som hovedsakelig brukes i strikkeplagg av høy kvalitet. Angoraull blandes vanligvis når den strikkes i klær, med andre myke fibre. Plagg laget av 100% angoraull er ikke ønsket, da de vil være for varme og for finfibret til å gi god tetthet i strikkede masker. Blander man angora med saueull vil man etter vår mening hente det beste fra begge verdener. Man får elastisiteten og brukervennligheten til merinoull, og mykheten og varmeegenskapene hos angora. Sammen skaper de et plagg som i mykhet fortsatt overgår feks. mohair, men som i tillegg er langt mer brukervennlig.

I vår garn nettbutikk får du derfor en blanding av merinoull og angoraull, som gjør at du får både varme og elastisitet i alle plaggene du kan strikke med dette garnet.

Legg inn en kommentar