Publisert Legg igjen en kommentar

Fra fjell til fjord

Høsten er her og rutinene begynner å ta form igjen. Siden vi i 2019 startet opp med angorakaniner har det skjedd en del i vår hverdag og det kan være på sin plass med en liten introduksjon igjen.

Vi er en familie på 6. Jeg, Bjørg Marit, og Jostein er gift og sammen har vi fire jenter som nå er 4, 6, 8 og 9 år gamle.

Jostein er en som liker å finne på nye ting. Det har resultert i variert erfaring innen dyreverden. Vi har de siste 10 årene hatt flere hunder, katter, 100 kaniner, 4 hester, 6 geiter og utallige kyllinger og høner.

Jeg, Bjørg Marit, er veldig glad i å strikke. Så kombinasjonen dyreelsker og garnelsker var et fint utgangspunkt for å starte med angorakaniner og garnsalg 😊

Høsten 2011 flyttet vi altså til min hjemgård helt nordøst i Trøndelag. Namsvatn i Røyrvik kommune for å være helt eksakt. Der tok vi etterhvert over gården og har da drevet med verpehøns, oppdrett av kyllinger og angorakaniner som hoveddrift i tillegg til å leie ut hytter, jakt og fiske. Jostein har stort sett jobbet på gården. Jeg har vært mye hjemme med barna, fullført studie, jobbet på gården og hatt en del andre jobber utenom.

Høsten 2020 begynte Jostein å pendle til Nærøysund i Ytre Namdal for å jobbe som gårdsbestyrer på Val VGS. Januar 2021 flyttet resten av oss etter. Ungene begynte på skole og barnehage der og etterhvert fikk også jeg jobb på Val. Først som vaktmester, fra i høst av som sosiallærer.

Fjøsdriften hjemme har vi leid ut, leier fortsatt ut hytte, jakt og fiske og ellers har vi huset vårt stående som før.

Det eneste vi tok med oss var kaninene og katten (som fort ble til 6 katter), så vi fortsetter med kanindrift og garnsalg 😊

Så nå lever vi et ganske annerledes liv ved kysten i forhold til hvordan livet er oppe i fjellheimen. Litt flere naboer har vi nå og litt flere flåttbitt risikerer vi.

Vi har flere planer innen garnverdenen utover høsten så håper dere vil følge med oss og vår lille familiebedrift framover😊

Publisert Legg igjen en kommentar

Redusering av loing på strikkede angoraplagg

Når man strikker store plagg med angora, kan man oppleve at plagget loer. Det oppstår ikke like mye på små plagg som votter eller luer, men vi ville teste ut ulike måter for å få ulla til å loe litt mindre på store plagg.
Som hos de fleste andre skurrer det når vi hører kombinasjonen, kokende vann og ullplagg! Til nå har vi bare anbefalt å behandle angoraplagg som andre ullplagg, skylle forsiktig i kaldt vann. Men så kom vi over noen tips om å ha nettopp kokende varmt vann over plagget og så la det ligge i vannet til det er avkjølt. Har også fått tips om balsam og eddik. Så de av dere som så filmsnutten vi la ut, testet vi de tre ulike metodene. Alle inkluderte kokende varmt vann. To av de var iblandet enten eddik eller balsam, den siste var med kun vann.

Resultatet ble at vi så en forbedring med vann med enten balsam eller eddik. Kun varmt vann gjorde ikke store forskjellen.

Så dette er noe vi absolutt kommer til å anbefale videre!
Legg plagget i en balje, hell over kokende varmt vann blandet med balsam eller eddik, kanskje begge deler? og la ligge til vannet er avkjølt 👌

Angora er fantastisk mykt og varmt! Så det er en ullkvalitet vi varmt anbefaler 😉
Vårt garn er i tillegg iblandet sau- og alpakkaull for bedre elastisitet og holdbarhet.
All ulla i garnet vårt kommer fra Norge og seriøse dyreholdere. Til og med spinninga skjer i Norge!
Både miljø- og dyrevennlig med andre ord!

https://www.instagram.com/reel/CSr_Bo5F7e2/?utm_medium=share_sheet

Publisert Legg igjen en kommentar

Sommerstrikk

Ah, sommer! Varme, sol, lyse kvelder, bading, is, grønt gress… Vi kan ramse opp i fleng! Vi nordmenn tiner litt opp etter en lang og kald vinter. Vi er vel også ganske kjent for å være glad i ull i dette langstrakte land. Mange, jeg inkludert, bruker flittig strikkepinnene gjennom vinteren og elsker å kle på barna og oss selv ullplagg.

På sommeren derimot frister det mindre å strikke. Det er varmere og man er mer ute. Men jeg vil slå et slag for sommerstrikk! Det er nydelig å sitte ute i sola og ha med seg et strikkeprosjekt. Også kan vi ikke stikke under en stol at sommer i Norge ikke trenger å utelukke behovet for ull. Ull er godt å finne fram på kjølige sommerkvelder. Eller en kjølig, regnfull dag sånn midt i juli…

Og ikke for å være pessimistisk, men plutselig et høsten her igjen, og så er det jul… Like greit å planlegge høstens garderobe og julegavene allerede nå 😉

Er du nybegynner kan du finne fine strikkepakker for nybegynnere her. For sommerstrikk passer det godt med en strikkepakke genser som du finner her.