Publisert Legg igjen en kommentar

Garnkvalitet på angoragarnet

Som noen helt sikkert allerede har oppdaget, eller vil oppdage, kan noe av angoragarnet vårt oppleves som ujevnt spunnet. Det er en grunn til at det er slik, og det forklarer vi mer under.

All angoragarn og merinoull kommer fra Norge, og spinnes her:

Fiberen vi sitter igjen med etter å ha klippet angorakaninene våre, sender vi til et fantastisk spinneri helt sør i Norge. Vi er kjempeglade for at det finnes spinneri i Norge som spinner angoraull. Det er utrolig givende at hele prosessen foregår innenfor landegrensene. Stell og klipping av kaniner skjer her på gården vår i Namsvatn, ulla blir sendt per post til Lista, der det blir spunnet og så sendt i retur til oss per post igjen.

Listagarn AS bruker all fiberen de får tilsendt. Lengden på denne fiberen vil variere, både fra våre kaniner og fra saueulla som de bruker. Merinoulla er også fra Norge og blir brukt som den er – klippet rett fra sauen og sendt til spinning.

Det mange andre, store spinneri i utlandet gjør er å sortere fiberen for å få lik lengde på alt før spinning. Dette er kostnadskrevende, og gjøres da stort sett bare i land med svært store spinneri og med lavtlønnet arbeidskraft. Også det meste av norsk ull som brukes her i landet sendes gjerne til slike spinneri på den andre siden av kloden, før den sendes tilbake for salg som norsk ull.

Det meste av ulla som selges her til lands har imidlertid sin opprinnelse i utlandet.

Utfordringen med å spinne all fiberen – uansett lengde, er at garnet kan bli litt ujevnt. Men vi støtter tanken til Listagarn om å få brukt mest mulig ut av råvaren vi har tilgjengelig. Det er mest miljøvennlig og økonomisk for våre kunder.

I tillegg er angorafiber litt annerledes. Angorafiberen har liten diameter og elasititet i forhold til andre dyrefibre. Spinnbarheten er litt dårligere og det er vanskelig å produsere et fint spunnet garn. Siden fibrene er glatte å snurre, krever det mye vri for å holde fibrene fast i garnet.

I tillegg kan man innimellom finne en del rusk i garnet. Noe av det kan ha blitt med fra kaninene når vi klipper de. De spiser høy og dermed kan noe av dette sette seg fast i pelsen. Og mye kommer nok fra merinosauenes ull som er blandet med angoraen. Saueulla blir vasket på spinneriet, men noen ganger blir det litt igjen. Det må vi bare beklage og håper at ikke det blir til for mye bry for noen!

Vi synes at Listagarn gjør en super jobb og vi er veldig fornøyde med garnet vi får igjen. Men om noen skulle synes de må klippe vekk store deler av garnet på grunn av ujevnheter eller rusk, forstår vi det og ettersender gjerne mer hvis det da skulle bli for lite til å fullføre påbegynt prosjekt.

Takk til alle fantastiske strikkere der ute som velger garnet vårt til sitt strikkeprosjekt!

Sjekk gjerne ut sidene med strikkepakker til dame, strikkepakker til herre og strikkepakker til barn. Der finner du mange nydelige strikkeoppskrifter, komplett levert med garn. I tillegg kan du legge ved strikkepinner i riktig størrelse og antall i tilfelle du ikke har passende strikkepinner hjemme.

Publisert Legg igjen en kommentar

Enkel hals

Nå er det mulig å få kjøpt oppskrift og garn til Enkel hals som passer sammen med Enkel lue og Enkle pulsvanter. Det er også mulig å få kjøpt komplett sett – og dermed få det litt billigere.

Passer både til mann og dame og kan fås i naturhvit, viltgul, viltgrå eller viltbrun.

Publisert Legg igjen en kommentar

En ny hverdag

Vi flyttet hjem til min hjemgård i Trøndelag høsten 2011. Det er 9 år siden nå.

Siden da har vi tatt over gården, som nummer 5 av 6 i arverekkefølgen.

Mine foreldre bor fortsatt i mitt barndomshjem og vi bor bare 200 meter unna. De driver fortsatt et hønehus med 7500 høner og er spreke besteforeldre.

Selv har vi kjøpt et hus vi har pusset opp, bygd hvert vårt hønehus, drevet noen år med livkylling, oppgradert utleiehytter og område, leier ut hytte, fiske og jakt, begynt med angorakaniner og selger nå garn fra disse. Vi har hatt hester, geiter, hund og katt. I tillegg har vi fått fire barn på rappen. Jostein jobbet første året som vikarprest og kirkeverge ellers har han jobbet hjemme på gården.

Jeg har vært en del hjemme med barna. Innimellom har jeg hatt ulike jobber. Jeg er utdannet barnevernpedagog, men har ikke jobbet mye relatert til det. Jeg har jobbet i barnehagen i bygda, i eldreomsorgen, kjørt avis på lørdager, vært norsklærer i voksenopplæring og det siste halvannet året jobbet for et skanningsfirma.

Hooh, når man ramser det opp på noen setninger høres det mye ut! 😅

Nå blir det nok en endring i hverdagen vår. Jostein har fått seg jobb på Val landbruksskole som ligger 20 mil unna. Det betyr pendling på han og alenemor på meg. Dette blir spennende tider, men vi har trua på at det vil gå bra og vi satser på stadig utvikling av kaninholdet og garnproduksjonen!

Publisert 1 kommentar

Flekkfjerning ull (angora garn)

Hvordan fjerne flekker fra angora garn?

Har du sølt noe på et ullplagg av angoragarn eller annen type ull? Trenger du litt hjelp til å fjerne flekken fra ull? Vi vet hvor dyrebare ullklær og tøy er – det er en hel investering. Designet for å holde deg varm og komfortabel i mange år. Du har gjerne brukt mye tid på å strikke det, eller du har fått det i gave. Det krever også nøye oppmerksomhet når du rengjør for å beholde formen og fargen.

>> Har du lyst til å strikke nydelige plagg av angoragarn? Sjekk ut våre strikkepakker på nett. Helt suverene design, og nydelig angoraull produsert her i Norge.

Så det er kjedelig å oppdage en stygg flekk eller merke på dem, enten det er et kaffesøl på et ullkast eller fettflekker på en ullgenser. Derfor føles det kjempebra å få bort flekken.

Flekkfjerning fra angora og andre ullvarer kan være vanskeligere enn fra andre stoffer fordi flekker setter inn raskere. Du må behandle en flekk så snart du kan og unngå varme av noe slag til den er fjernet, da dette kan feste den inn i ullen og etterlate et permanent merke.

Slik fjerner du de vanligste flekkene fra ull. Ting som neglelakk og maling vil trolig kreve spesialist-rensing.

 1. Behandle flekken
  For alkohol, kaffe, mat, sjokolade, urin eller oppkast gjør du følgende:
  Fjern først overflødig væske eller rusk med papirhåndklær eller en ren, tørr klut. Skrap av alt du kan med en avrundet kniv eller skje. Bløtlegg en linduk eller lignende (de avgir ikke lo) i en blanding bestående av en del med hvit eddik og en del ullvaskemiddel (som for eksempel Milo), blandet med kaldt vann. Bruk deretter denne kluten til å dyppe på flekken, arbeid innover og på baksiden av plagget for å stoppe flekken i å spre seg.
 2. For oljeflekker (oljebaserte)
  Skrap igjen overflødig rester fra sølen. Bruk en klut dyppet i white spirit for å fjerne flekken forsiktig, pass på å ikke gni, og arbeid innover for å ikke spre flekken.
 3. Bløtlegg plagget
  Når du har behandlet den spesifikke flekken, bløtlegger du plagget i en vask eller et stort kar i kaldt vann gjerne med litt ullvaskemiddel (Milo el.lignende). Gni flekken veldig forsiktig (gnir du for mye eller for hardt vil ulla begynne og tove, og kan endre form eller krympe), og skyll deretter til alt såpemengden har skylt bort.
 4. Når du er ferdig tørker du plagget liggende oppå en håndkle. Slik bevarer plagget sin form best, og forhåpentligvis kan du ha det i mange år til.

Kanskje du ikke trenger flekkfjerning, men bare vask av angora og ull?

Folk har ofte feil inntrykk av at omsorg for ullplagg er vanskelig, noe det ikke nødvendigvis er. For å forenkle ting, har vi samlet en liste med pleietips for angoragarn for å hjelpe deg med å få maksimalt ut av dine vakre klær. Disse tipsene gjelder for angoragarn generelt, og angoragarn/ angoraplagg som er blandet med andre typer ull.

Les innlegget som forteller deg hvordan du kan vaske angoragarn og annen ull helt enkelt.

flekkfjerning ull