Publisert Legg igjen en kommentar

Garnkvalitet på angoragarnet

Som noen helt sikkert allerede har oppdaget, eller vil oppdage, kan noe av angoragarnet vårt oppleves som ujevnt spunnet. Det er en grunn til at det er slik, og det forklarer vi mer under.

All angoragarn og merinoull kommer fra Norge, og spinnes her:

Fiberen vi sitter igjen med etter å ha klippet angorakaninene våre, sender vi til et fantastisk spinneri helt sør i Norge. Vi er kjempeglade for at det finnes spinneri i Norge som spinner angoraull. Det er utrolig givende at hele prosessen foregår innenfor landegrensene. Stell og klipping av kaniner skjer her på gården vår i Namsvatn, ulla blir sendt per post til Lista, der det blir spunnet og så sendt i retur til oss per post igjen.

Listagarn AS bruker all fiberen de får tilsendt. Lengden på denne fiberen vil variere, både fra våre kaniner og fra saueulla som de bruker. Merinoulla er også fra Norge og blir brukt som den er – klippet rett fra sauen og sendt til spinning.

Det mange andre, store spinneri i utlandet gjør er å sortere fiberen for å få lik lengde på alt før spinning. Dette er kostnadskrevende, og gjøres da stort sett bare i land med svært store spinneri og med lavtlønnet arbeidskraft. Også det meste av norsk ull som brukes her i landet sendes gjerne til slike spinneri på den andre siden av kloden, før den sendes tilbake for salg som norsk ull.

Det meste av ulla som selges her til lands har imidlertid sin opprinnelse i utlandet.

Utfordringen med å spinne all fiberen – uansett lengde, er at garnet kan bli litt ujevnt. Men vi støtter tanken til Listagarn om å få brukt mest mulig ut av råvaren vi har tilgjengelig. Det er mest miljøvennlig og økonomisk for våre kunder.

I tillegg er angorafiber litt annerledes. Angorafiberen har liten diameter og elasititet i forhold til andre dyrefibre. Spinnbarheten er litt dårligere og det er vanskelig å produsere et fint spunnet garn. Siden fibrene er glatte å snurre, krever det mye vri for å holde fibrene fast i garnet.

I tillegg kan man innimellom finne en del rusk i garnet. Noe av det kan ha blitt med fra kaninene når vi klipper de. De spiser høy og dermed kan noe av dette sette seg fast i pelsen. Og mye kommer nok fra merinosauenes ull som er blandet med angoraen. Saueulla blir vasket på spinneriet, men noen ganger blir det litt igjen. Det må vi bare beklage og håper at ikke det blir til for mye bry for noen!

Vi synes at Listagarn gjør en super jobb og vi er veldig fornøyde med garnet vi får igjen. Men om noen skulle synes de må klippe vekk store deler av garnet på grunn av ujevnheter eller rusk, forstår vi det og ettersender gjerne mer hvis det da skulle bli for lite til å fullføre påbegynt prosjekt.

Takk til alle fantastiske strikkere der ute som velger garnet vårt til sitt strikkeprosjekt!

Sjekk gjerne ut sidene med strikkepakker til dame, strikkepakker til herre og strikkepakker til barn. Der finner du mange nydelige strikkeoppskrifter, komplett levert med garn. I tillegg kan du legge ved strikkepinner i riktig størrelse og antall i tilfelle du ikke har passende strikkepinner hjemme.

Legg inn en kommentar