Publisert 1 kommentar

Hva er angoragarn – og hvorfor blanding med merinoull?

Hva er angora?

Angora refererer til ulla produsert av angorakaninen, i motsetning til angorageiten, som produserer mohair.

Angoraull er kjent for sine myke, tynne fibre og hva strikkere refererer til som en glorie (fluffy). Den er også kjent for sin silkeaktige struktur.

Ullen fra angorakaninen er mye varmere og lettere enn saueull på grunn av den hule kjernen i angora fiber. Det gir dem også deres karakteristiske-flytende følelse. Det er også derfor vi er stolte av den og selger den her i vår angoragarn nettbutikk.

Litt teknisk om ull:
Finhet av ull er gradert i mikron (1/1000 millimeter). Merinoull, vanligvis betraktet som en av de mest foretrukne ulltypene for plagg, måles til mindre enn 24 mikrometer i diameter. Mohair fra angorageiter vil være like fine som 30 mikron eller mindre når de er unge, men fibrene blir grovere når geitene blir eldre.

Angorakaniner produserer fiber som bare er 8-14 mikron tykk. Fiberen til angorakaninen er rett og bølger seg ikke som saueull gjør. Dette gjør garn av angora svært glatt, men også at den ikke har noe særlig elastisitet. Derfor er en blanding av angora og merino ofte å foretrekke. Les om det under.

Hva er merinoull?

Merinoull kommer fra merinosauene som er verdsatt for ullkvaliteten, kjent for å være den fineste og mykeste.

Merino har sin opprinnelse i Spania og har blitt videreutviklet i Australia og New Zealand, noe som gir opphav til den moderne Merino i dagens marked.

Den har et fint, mykt utseende. I tillegg er den dessuten svært elastisk og produktene man lager vil derfor holder formen bedre. Vår merino kommer fra norske sauer, i motsetning til nesten all annen ull som selges i Norge.

Hva er fordelen med å kombinere de to ulltypene?

Angora og fin merinoull kombinert gir en luksuriøs følelse, ekstrem mykhet og optimal varme. I tillegg er den av høyeste kvalitet og er også veldig sjelden. Man henter det beste fra begge verdener ved å kombinere disse to ulltypene. Angoraen sørger for at produktet blir mykt og varmt, mens merinoen gir det god elastisitet og holdbarhet. Sammen skapes uendelige muligheter. Her ser du 4 fordeler med strikkepakker i angora garn.

Derfor har vi valgt å hente merinoull fra norske dyr, som spinnes sammen med denne nydelige angoraullen i et norsk spinneri. Angoragarnet som vi får tilsendt fra spinneriet er nydelig, og kan kjøpes løst som angoragarn nøster. Du kan også se våre strikkepakker her i vår liste over garn på nett.

Har du spørsmål om angoragarn og lurer på om det passer til det du skal strikke? Kontakt oss. Vi hjelper deg gjerne med svar på dine spørsmål.

Husk at alle forsendelser er med gratis frakt fra oss (i fastlands Norge).

angoragarn kommer fra angorakaninene
Ekte norsk garn fra våre angorakaniner

1 kommentar på “Hva er angoragarn – og hvorfor blanding med merinoull?

  1. […] Hva er angora garn? Det sies angoragarn er fem til ti ganger varmere enn saueull! Dette fordi angora-hårene faktisk er hule. Denne plassen inne i ullfiberen fanger varm luft og opprettholder temperaturen. Dette betyr at en person som har på seg klær laget av angoraull, eller som sitter koselig under et angora-teppe, vil holde seg god og varm. […]

Legg inn en kommentar