Publisert Legg igjen en kommentar

Hvorfor velge norskprodusert angoragarn

Angoragarn fra god dyrevelferd

Vi i Namsvatn Angora elsker dyrene våre og er opptatt av å få kaninene våre og andre dyr til å føle seg bra og ha et så godt liv som mulig.

Angorakaninens ull vokser hele livet på grunn av en genmutasjon. Dette er det mange som ikke vet om angoraull. En angorakanin kan derfor ikke leve fritt i naturen, så det er vanskelig å definere hva som er dets naturlige miljø. Dens naturlige instinkter er som kaniner flest. De ønsker et liv i trygghet, de ønsker å kunne ha en fast hule å gjemme seg i, og en hylle de kan ligge oppå når de ønsker mer utsikt.

Alt dette får de hos oss.

Angora-kaninen er avhengig av å bli klippet hver tredje måned. Blir ikke dette gjort tover ullen og kaninen får vansker med å bevege seg,, samt at ulla trekker i huden og kaninen føler seg dårlig, slutter å spise og sulter i hjel.

Det er denne ullen vi skånsomt klipper av kaninen og bruker til å lage et fantastisk angoragarn av.

angorakaniner gir angoragarn
Angoragarn kommer fra angorakaniner

Vi plukker ikke ullen som de gjør noen steder i Kina, men vi klipper ullen forsiktig med en skånsom klippemaskin for hånd. Kaninen har ikke vondt, og den blir ikke skadet eller stresset. Vi trenger ikke feste fast kaninen under klippingen, men sørger for at klippen er et rolig og koselig øyeblikk, både for meg og kaninen, uten å stresse opp. Kaninen sitter selv uten å måtte holdes.

Vi har skaffet oss angorakaniner for å kunne jobbe med denne fantastiske ulla og vite at det kommer fra kaniner som har det bra.
Vi kjenner til dyremishandling i bl.a. Kina, men har aldri sett hvordan det faktisk fungerer. Det er forferdelig. Nå håper og tror vi skrekkvideoer fra tilfeller der ulla rives av kaninen er unntakstilfeller også der. Sannheten er at man ikke vet dette. Dette er også den store forskjellen på norskprodusert ull og ull fra slike land. I Norge kan vi med stor sikkerhet si at ulla kommer fra kaniner i gode hjem, og som stelles av folk med omtanke for sine dyr. Dette vet vi fordi det ikke finnes noen store oppdrettere av angorakanin. I Norge er 30 – 150 dyr det vanlige. I Kina finnes det angorafarmer på opptil 10 000 dyr, da selvsagt med mange ansatte. Det sier seg selv at profitt er i høysetet på slike anlegg.

Vi er stolte av at vi kan informere om angora og tilby strikkere et alternativ som kan bidra til å få slutt på dyremishandling i Kina. Det er fryktelig at det skjer og forferdelig å se.

Angora i Norge gir verdiskapning

Ved å kjøpe norskprodusert angoragarn bidrar du også til norsk verdiskapning. Ikke bare får du ull som er kortreist og miljøvennlig, men du får ull produsert av lokale norske arbeidsplasser. Både oss som mater og klipper kaniner i grisgrendte strøk, og spinneriet som også skaper arbeidsplasser lokalt. Vi er stolte av å bidra inn i en norsk verdikjede, med norsk kraftfôrleverandør og lokalt høy. Det er verdifullt å bidra til å vise at det går an å drive en slik produksjon i Norge. Både kaninhold og spinneri.

Det viser at bevisstheten i det norske folk er i endring. Man ønsker i større grad å vite hvor disse produktene kommer fra, og at dyrene lever under visse standarder, men også at menneskene rundt dette blir behandlet bra. At man ikke bruker barnearbeid og mennesker med uverdige arbeidsforhold. Det er nemlig ofte sannheten bak mye av rimelige garnet som blir helprodusert i Asia. Det er gjerne billig av en grunn. Her skal man på ingen måte gre alle under en kam, for de fleste i Kina er helt sikkert gode mennesker som ønsker et levebrød for seg og sin familie. De har ikke nødvendigvis valget og mulighetene vi i Norge har for å prioritere dyrevelferd, miljøbevissthet og arbeidsvilkår.

Naturlig innhold i angoragarnet

Vi har kontroll på hele vår verdikjede. Det har mange fordeler.

Først og fremst er vi trygge på hvor ulla kommer fra, hva den inneholder og hvordan den er håndtert.

Når du kjøper garn fra oss, skal du alltid kunne være trygg på at garnet er ubehandlet rett fra dyret. Angoraull er fra naturens side helt ren. Den inneholder ikke engang lanolin(fett). Kaninene er dessuten svært flinke til å holde sin egen ull ren, og bruker en hel del tid på dette. Ulla trenger derfor ingen behandling og tilsettes heller ikke noe under spinning.

Dette gjør ulla svært allergivennlig, men vi anbefaler alltid å vaske det ferdige plagget i kaldt vann for at det skal sette seg og ikke loe så mye.

Les også om 4 fordeler med angora strikkeoppskrifter. Der får du også vite mer om angoraullens fantastiske fordeler og hvorfor den som regel er blandet med merinoull.

Legg inn en kommentar